Както подсказва самото име, адаптоген е нещо, което помага на
организма да се адаптира успешно към променени или стресиращи условия.
“Репутацията на мака като мощна суперхрана, укрепваща силата и
издръжливостта, и стимулатор за либидото, се простира далече назад в
историята. Като (...) синьозелените водорасли AFA, женшен и други суперхрани и супербилки, мака е мощен адаптоген,
което означава, че има способността да балансира и стабилиза
ендокринната (хормоналната), нервната и сърдечно-съдовата система, и
мускулатурата.
През 1947 г руският учен Николай Лазарев за пръв път дефинира адаптогена като хранителна субстанция, която противодейства на вредни физически, химически и биологически източници на стрес като повишава резистентността и позволява на организма да се “адаптира” към стресови обстоятелства.
През 1968 г д-р Израил Брехман и И. В.Дардимов дефинират адаптогена, както следва:
През 1947 г руският учен Николай Лазарев за пръв път дефинира адаптогена като хранителна субстанция, която противодейства на вредни физически, химически и биологически източници на стрес като повишава резистентността и позволява на организма да се “адаптира” към стресови обстоятелства.
През 1968 г д-р Израил Брехман и И. В.Дардимов дефинират адаптогена, както следва:
- Всеки адаптоген е нетоксичен за реципиента.
- Адаптогенът изработва неспeцифичен отговор на организма – увеличаване на съпротивителнатата сила (резистентността) срещу множество стресори, включително физически, химически и биологични агенти.
- Адаптогенът има нормализиращо въздействие върху физиологията, независимо от посоката на промяна на физиологичните норми, предизвикани от стресора.
Няма коментари:
Публикуване на коментар